english version: http://bit.ly/climbg-ree

Линк ка Climathon + ReMaking Tesla ПРЕСС страници: https://cha-os.org/en/climathon-retesla-press/
Веб адреса наредног догађаја: https://climathon.climate-kic.org/Belgrade
Фото галерија догађаја: https://cha-os.org/climathon-remaking-tesla-2019-20-gallery/

Београд је имао част да 8. и 9. фебруара буде део најмасовније колективне климатске акције која се дешава у преко 145 градова и 55 земаља на свим континентима - Climathon Belgrade.
Интезивни дводневни програм предавања и радионица привукао је студенте, стручњаке и стартапове са жељом да помогну нашем граду у решавању климатских изазова и подизању еколошке свести.
Са 122 регистрована учесника београдски Климатон је најмасовнији у источној Европи.

Скуп су отворили представници града, Привредне коморе Србије, те више факултета и институција. Две пуне сале зграде Управе града Београда биле су стециште интердисциплинарног надметања, а најбољи тимови су изашли пред представнике града са креативним решењима, насталим уз менторство истакнутих домаћих стручњака из релевантних области.

Climathon-naslovna

– „Климатон” управо доприноси подизању свести о климатским променама. Његов значај је у повезивању креативних и иновативних људи са стручњацима, како би се добиле нове идеје и различити приступи у борби против климатских промена у Београду – рекла је секретарка И. Вилотијевић.

Догађај је реализован од стране локалног Climathon организатора ChaOS и низа партнера, кроз грант EIT Climate-KIC - европске заједнице за знање и иновације и подршку Привредне коморе Србије и Секретаријата за заштиту животне средине.

Climathon на Јутарњем програму РТС 1 (https://youtu.be/3c3yN9-02l0)

- Иновативност овогодишњег Climathon-а је у коришћењу ИТ технологија, мобилних апликација и колективне креативности у решавању изазова и јачању еко-свести - изјавио је председник организационог одбора С. Рудан. Ово је постигнуто кроз интеграцију Climathon-а са интернационалним форумом за образовање Remaking Tesla, подржаним од стране Министарства трговине, туризма и телекомуникација, коришћењем IT-екосистема Colabo.Space, те кроз домаћу, a међународно награђивану едукативну игру Play-Sustainability! (Играј одрживост!)

Climathon-ReMaking-Tesla-Igraj-odrzivost

Тимови су решавали два климатска изазова града Београда. Прво место за изазов „Урбана топлотна острва у Београду” освојио је тим (КЛ)ИМА НАДЕ, друго тим Rе:WEB, а треће GREEN HORIZON. Прво место за изазов „Чврсти комунални отпад и еколошка свест грађана” освојио је тим Clothes bank, друго тим Арциклажа, а треће Бенефиктум. Тимови су освојили вредне новчане награде, дониране од стране удружења ChaOS, Zero Waste Future, форумa Remaking Tesla, те норвешке компаније Induct, али и менторске часове, а пре свега прилику да њихова решења помогну нашем граду.

Climathon-partners-2

Фото галерија догађаја: https://cha-os.org/climathon-remaking-tesla-2019-20-gallery/

Агенда скупа: https://cha-os.org/data/images/climathon/agenda-climathon-remaking-tesla-2019_20.pdf